Aan het begin van de lente kwam Paul weer eens langs in mijn praktijk. Dat was de aanleiding voor dit verhaal over trigeminus neuralgieTrigeminusneuralgie is een vorm van aangezichtspijn waarbij je last hebt van kortdurende heftige pijnscheuten in het aangezicht. Het kan ook de oorzaak zijn van onverklaarbare kiespijn. en het effect van een Shiatsu Namikoshi behandeling.

Paul wilde gaan trainen om met zijn een weekje te fietsen in Limburg. Tijdens de voorbereiding merkte hij dat zijn rechter knie gevoelig was en niet meewerkte. Na drie Shiatsu behandelingen ging de knie van Paul goed vooruit. Omdat het niet helemaal verdween vroeg ik Paul of hij last had aan zijn schouder of nek aan de linkerkant van zijn lichaam. Door de bindweefselverbindingen in ons lichaam is dat niet ongebruikelijk.  Paul ontkende het, hij pakte de training weer op en gaf aan zich te melden als het niet goed ging.

Ongeveer twee weken na de laatste behandeling stond Paul weer voor mijn neus. Hij vertelde dat de problemen in zijn knie opnieuw opspeelden, maar dat was niet de belangrijkste reden van zijn bezoek. Hij had al een half jaar last van aangezichtspijn en onverklaarbare kiespijnen aan de linker kant van zijn gezicht. Zijn huisarts had aangegeven dat het waarschijnlijk ging om trigeminus neuralgie. Paul sliep slecht, kreeg pijnstillers en maakte zich (mede door de informatie via internet) terecht zorgen. Het zag er allemaal niet veelbelovend uit volgens hem.

Ik vertelde hem dat er voldoende bekend was over Shiatsu Namikoshi en het effect op trigeminus neuralgie en stelde voor een behandeling te starten. Paul ging akkoord en ik ging aan de slag. Om het effect van de behandeling te ondersteunen adviseerde ik om een kinesiotape aan te leggen. Zo gezegd, zo gedaan en hij vertrok met mijn ‘handtekening’ op zijn gezicht.

De volgende morgen ontving ik een berichtje dat hij goed had geslapen. De pijn was in de loop van de avond minder geworden. Er was nog een gevoelige plek op zijn slaap, maar verder ging het goed. Paul had voor de zekerheid een pijnstiller genomen. Hij zou de tape laten zitten en de volgende dag gaan slapen zonder pijnstiller.

Opnieuw een berichtje met een smiley. Paul had weer goed geslapen en nauwelijks pijn gehad. Nog een dag met tape naar het werk en de volgende dag kreeg ik een duim omhoog en een smiley. De tape werd verwijderd en na het weekend was er niets meer dan een klein gevoelig plekje op zijn slaap.

Een bijzonder fenomeen was dat de pijn in zijn rechter knie (Paul had inmiddels al weer 50 km gefietst) vrijwel verdwenen was. Een mooie bijwerking van een Shiatsu behandeling en een interessant gegeven.

Na twee dagen heb ik Paul nog een Shiatsu behandeling gegeven en hem informatie verstrekt over de manier waarop hij met Shiatsu zichzelf kan behandelen. Hij hoopte mij voorlopig niet meer te zien…