Gember is een warm en prikkelend natuurlijk geneesmiddel. Van gember kun je hevig gaan transpireren. De warmte die gember aan het lichaam afgeeft is de basis voor de werking ervan op de bloedsomloop. Gember heft blokkades op in de bloedsomloop, in het verteringssysteem, de stofwisseling en lichaamsvloeistoffen.

In China wordt het gebruikt bij koud en vochtig weer, ter voorkoming van verkoudheden, reumatische klachten en dergelijke. Het kan een rol spelen in de bestrijding van slijmvorming, hoesten en luchtweginfecties.

In gember zijn verschillende biologisch actieve verbindingen te vinden. Chavicol doodt schimmels, cymeen doodt virussen, myrceen doodt bacteriën en is spierontspannend en shogaol is pijnstillend en koortsverlagend. Het zijn er teveel om hier allemaal te vermelden.

De toepassingen van gember zijn zeer divers. Een toepassing die naadloos aansluit bij de behandelingen die ik geef is het kompres. Dit is het aanbrengen van een katoenen doek gedrenkt in een vloeistof. In dit geval gedrenkt in een aftreksel van vers geraspte gember.

In de praktijk kun je genieten van een behandeling met het gember kompres (duur totaal ongeveer een half uur) eventueel in combinatie met een Shiatsu Namikoshi behandeling. Voor de koude dagen in ieder geval een aanrader.

Bron: Gember, geschiedenis, recepten en medicinale werking (Dr. Stephen Fulder) en Macrobiotic Home Remedies (Michio Kushi en Marc van Cauwenberghe, M.D.)